Emotie oproepen is niet genoeg: je hebt levendigheid nodig
Veel PR-campagnes zijn erop gericht om gevoelens bij de doelgroep op te wekken. Logisch, want vaak heeft dat effect. Maar niet altijd. De ene emotie is de andere niet, blijkt uit een zeer nuttig onderzoek van gedragswetenschapper Jonah Berger.
Waarom triggers onmisbaar zijn bij succesvolle PR
In het eerste deel van dit tweeluik bespraken we het cruciale verschil tussen twee soorten mond-tot-mondreclame: onmiddellijke versus aanhoudende mond-tot-mondreclame. Nu gaan we dieper in op die laatste vorm. Daar heb je triggers voor nodig.
Er zijn 2 soorten mond-tot-mondreclame. Ken het verschil
Hoe zorg je ervoor dat mensen over je product, dienst of organisatie blijven praten? In een tweeluik gaan we op die vraag een antwoord formuleren. Vandaag het eerste deel: het cruciale verschil tussen twee soorten mond-tot-mondreclame.
Het geheim van een lopend vuurtje: schaarste en exclusiviteit
Sommige dingen verkopen zichzelf. Iedereen praat erover, en daar hoeft de desbetreffende organisatie niets voor te doen. Althans, dat lijkt zo. Maar als je beter kijkt, zie je ineens dat er een buitengewoon slimme PR-strategie achter zit.
De PR-potentie van een doodsaai product
Hoe goed je ook bent, er is altijd dat ene product, of die ene organisatie, waarbij jij het ook even niet meer weet. Wat moet je in hemelsnaam verzinnen om dít op een leuke manier onder de aandacht te brengen? Het inspirerende verhaal van Tom en George helpt je wellicht op weg.
Omdat je het waard bent: 6 PR-lessen uit deze klassieke slogan van L’Oréal
Het motto van cosmeticabedrijf L’Oréal is een van de meest succesvolle slogans aller tijden. Wat maakt de tekst zo treffend? En waarom is de kracht ervan al ruim vijftig jaar onverminderd groot?
De beste PR gaat nog altijd mond-tot-mond
Gebruik van sociale media groeit al jaren in een verbluffend tempo. Volkomen terecht dus dat we daar als PR-professionals zoveel energie in steken. Toch is er ook een risico: we dreigen de rol van mond-tot-mondreclame te onderschatten.
6 taaltips om je boodschap kracht bij te zetten
Of het nu om een persbericht gaat, een blogartikel of het script van een video: schrijven is een vak. Hoe beter de tekst, des te groter de kans dat je boodschap effect heeft. Om je hierbij te helpen, hebben we zes handige tips voor je onder elkaar gezet.
De onvoorziene effecten van voordeelacties op je PR-strategie
Is het verstandig om te strooien met kortingen en andere voordelen, of heeft dat op de lange termijn juist een averechts effect? We vragen het aan de sociale wetenschap.
De 8-stappen-checklist voor je PR-campagne
Een goede voorbereiding is essentieel voor het succes van een PR-campagne. Voordat je naar buiten treedt met je campagne is het belangrijk om voor en achter de schermen alles goed op orde te hebben. Hiermee leg je de basis voor je PR-succes, zowel op de korte als op de lange termijn.
3 psychologische mechanismen die ons tot keuzes dwingen
PR is meer dan marketing. Je verkoopt geen producten, je vertelt verhalen. Toch kunnen we ontzettend veel leren van de manier waarop bijvoorbeeld straatverkopers te werk gaan. Want wie de consument begrijpt, maakt effectievere campagnes.
7 redenen waarom Rutger Bregman het zo goed doet in de media
Rutger Bregman is een van de meest succesvolle Nederlandse schrijvers van het moment. Zijn nieuwste boek, Morele ambitie, staat alweer op nummer 1 in de bestsellerlijsten. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Een analyse van zijn PR-strategie.
Of je boodschap overkomt, ligt óók aan de afzender
Als Wesley Sneijder zegt dat je goed kunt voetballen, maakt dat meer indruk dan wanneer het van je buurman komt. In de wetenschap staat dit bekend als het source effect. We bespreken wat dit betekent voor je PR-campagnes.
PR op basis van argumenten: wat werkt wel en niet?
Wil je de aandacht van mensen trekken, dan speel je in op hun emoties. Mensen zijn immers gevoelsdieren. Maar wil je hun aandacht vasthouden op de lange termijn, dan zullen er toch echt argumenten aan te pas moeten komen.
Onderschat nooit de kracht van zichtbaarheid
Gewoon laten zien dat je organisatie bestaat. Het is zo’n eenvoudige tactiek dat menig PR-professional er nog weleens laatdunkend over doet. Ten onrechte. Kijk maar naar de wetenschappelijke bewijzen.
Priming: wat we wél weten over dit mysterieuze fenomeen
Priming is een indirecte vorm van beïnvloeding waarbij bijzondere effecten kunnen optreden. Er wordt alleen ook vaak onzin over verteld. Dit zijn de meest leerzame wetenschappelijke experimenten van de afgelopen decennia.
Framing: hoe je het zegt is minstens even belangrijk als wat je zegt
Vrijwel iedereen die bekend is met PR, weet dat de vorm waarin je een boodschap giet van belang is. Toch zijn er ook binnen ons vak nog genoeg mensen die onderschatten hoe ver dat soms gaat. We duiken in het onderzoek naar het effect van framing.
Waarom je de term evaluative conditioning moet kennen
Je zou PR kunnen definiëren als een poging om je doelgroep steeds positiever te krijgen ten opzichte van jouw organisatie. En laat dat nu precies het doel zijn van evaluative conditioning. In dit artikel geven we je een spoedcursus rondom dit fenomeen.
Waarom gezondheidscampagnes op onze angst inspelen
Als je mensen bang maakt, kun je hun gedrag beïnvloeden. Dat is het uitgangspunt van vele gezondheidscampagnes. Maar werkt het ook zo? We duiken in vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek.
Een moreel kompas voor PR-professionals
PR draait om beïnvloeding. Op welk punt wordt het beïnvloeden van mensen immoreel? Iedereen die in ons vakgebied werkzaam is, zou zichzelf deze vragen moeten stellen