Zo scoor je publiciteit over saaie onderwerpen

Vraag jij je jezelf ook weleens af hoe je een saaie opdracht kunt omvormen tot een boeiend persbericht? Geen paniek, wij weten raad. In dit artikel vind je 6 ideeën waarmee je toch de publiciteit kunt halen.

Niet alles waar PR-professionals over schrijven is even spannend en sexy. Toch willen we allemaal mooie publiciteit scoren. Hoe pak je dat aan als het onderwerp niet direct tot de verbeelding spreekt? We hebben 6 manieren voor je waarmee je je organisatie in de kijker kunt spelen.

Thought leadership 
Over thought leadership - en hoe dit te bereiken - is al veel geschreven. Vaak worden deze adviezen gegeven vanuit de veronderstelling dat er veel interesse is voor het onderwerp waar zo’n leider zich mee bezig houdt. Wat kun je doen als die interesse niet zo leeft? Reuring maken! De media zit altijd verlegen om uitgesproken persoonlijkheden. Gooi de kont tegen de krib en geef een tegendraadse mening. Een beetje provoceren kan prima, zo val je tenminste op tussen de grijze muizen. 


Presenteer gegevens
Wat voor unieke informatie kun jij journalisten bieden? Data! Als organisatie beschik jij over gegevens die uniek zijn voor jouw sector, en daar kun je de publiciteit mee opzoeken. Journalisten houden van bewijs, en cijfers spreken natuurlijk boekdelen. Vind je het lastig om data te vinden die interessant is? Je kunt ook een enquête uitvoeren onder je klanten en relaties en de resultaten hiervan delen in een persbericht. Opvallende uitkomsten kunnen flinke media-aandacht opleveren. 


Haak in op de actualiteit
Newsjacking is dé manier om mee te liften op hot items. Door je eigen inzichten en data toe te voegen aan iets wat reeds in het nieuws speelt, heeft deze informatie direct nieuwswaarde, zonder dat je het vuurtje zelf op hebt hoeven stoken. Er zijn mogelijkheden te over. Voorbeeldje: zit jouw bedrijf in de boekhoudersoftware? Verzin dan een leuke inhaker op de paperassen van Prinsjesdag/


Vertel een grap
Een kwinkslag of ludieke invalshoek kan je nieuws een flinke slinger geven. Een organisatie die zich met stoffige onderwerpen bezighoudt, hoeft natuurlijk niet stijf te zijn in de communicatie. Er zijn genoeg publicaties die ruimte hebben voor luchtige onderwerpen. Waak er wel voor dat je persbericht nieuwswaardig blijft. Aan clickbait hebben journalisten een broertje dood, en voor je het weet worden je mails niet meer geopend. 


Maatschappelijke betrokkenheid
Je inzetten voor een goed doel is niet alleen een nobele zaak. Het kan ook positieve publiciteit opleveren, waarmee jij je organisatie onder de aandacht kunt brengen. Doe dit wel vanuit oprechte (en structurele) intentie. Een keertje de stoep van een bejaardentehuis sneeuwvrij maken is geen nieuws. Wanneer jouw bedrijf duurzame bidons produceert en elke woensdagmiddag met het hele team plastic uit de gracht vist kan dat wel een mooi verhaal opleveren. Wees ten alle tijden eerlijk: schone schijn zonder concrete bijdrage is slecht voor je imago.  

Niche media
Niet elk onderwerp is geschikt voor een groot publiek. En dat hoeft zeker geen nadeel te zijn. Focussen op niche media is juist een beproefde PR-strategie! Door je te richten op publicaties en journalisten die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied weet je dat jouw boodschap bij het juiste publiek terecht kom. Bijkomend voordeel: de kans dat jouw pitch tot publicatie ligt hier een stuk hoger dan bij de grote mediatitels. 


Maak zelf een verhaal
De adviezen in dit artikel hebben een overkoepelend thema: zorg dat je zelf nieuwswaarde creëert. Laat je hierbij niet direct uit het veld slaan wanneer je eerste poging weinig oplevert. PR is een langetermijninvestering. Structureel nieuwswaardige persberichten versturen naar de juiste contacten betaalt zich vanzelf uit. En onthoud: zelfs saaie onderwerpen kunnen interessant zijn voor de juiste doelgroep.

Image by Wilhelm Gunkel via Unsplash

Vorige
Vorige

Het PR-vakjournaal van 24 januari 2023

Volgende
Volgende

Het PR-vakjournaal van 10 januari 2023