Knallende quotes in je persbericht: 10 concrete richtlijnen
Een goede quote geeft smoel aan je persbericht. Helaas zijn de citaten maar al te vaak slaapverwekkende clichés. Dat kan veel beter!
Quotes zijn een veelvoorkomend fenomeen in persberichten. Een sterke citaat tilt je persbericht naar een hoger niveau. Weten hoe jij ze ook uit je toetsenbord tovert? We geven je 10 concrete richtlijnen voor knallende quotes.
Heb je wel een quote nodig?
Niet elk persbericht is gebaat bij een citaat. Stel jezelf dus bij elk persbericht de vraag of dit relevant is. Bij een beursgang, prijsuitreiking of de introductie van een nieuw lid van de RvC voegt een persoonlijke noot van de betrokkene natuurlijk wat toe. Bij een aankondiging over verruimde openingstijden is dit een stuk minder het geval.
Quote een relevant persoon
Laat in je citaat een persoon met aanzien aan het woord. Dit kan iemand uit de directie zijn, een medewerker met (erkende) expertise, maar ook een beroemdheid. Zorg bovenal dat de geciteerde een link heeft met de organisatie en het onderwerp.
Vraag niet om een quote maar om een antwoord
Wanneer je om een quote vraagt, krijg je doorgaans een wollige tekst die enkel op een citaat lijkt omdat deze tussen aanhalingstekens staat. Een goede quote roept gevoel op, voegt levendigheid toe en maakt je persbericht menselijk. Laat de geciteerde daarom een vraag beantwoorden. Wat betekent deze informatie voor klanten? Voor welke uitdagingen staan jullie? En waarom doen jullie dit eigenlijk?
Verlies je niet in statistieken en informatie
Het kan verleidelijk zijn om in het citaat met cijfers te strooien en deze vol informatie te proppen. Als de geciteerde een expert in het vakgebied is, voegt zijn credentie waarde toe aan zulke stellingen. Maar, wees ook dan beknopt met je informatiedichtheid. Is je quote er vooral om jeu toe te voegen? Richt je dan op gevoel overbrengen in plaats van rapporteren.
Struikel niet over clichés
Quotes zijn vaak zo cliché dat deze waarschuwing een cliché an sich is. Iedereen is natuurlijk trots, vereerd en kijkt uit naar de toekomst. Voegen deze platitudes echter wat toe? Nee. Journalisten interesseert het niet hoe jij je voelt, ze willen nuttige artikelen schrijven.
Waar wordt de quote gebruikt?
Houd goed voor ogen op welk publiek en medium je je richt met je persbericht. Een Instagram influencer heeft beperkte ruimte in de caption, een journalist bij het Financieel Dagblad heeft meer ruimte ter beschikking.
Gebruik spreektaal
Een quote hoort een letterlijk citaat te zijn van wat iemand heeft gezegd. Klinkt logisch, maar in de praktijk is dit vaak overduidelijk niet het geval. Heb jij weleens iemand “de evolutie van de sociaal-economische conjunctuur maakt dat wij voornemens zijn de huidige doelstellingen in heroverweging te nemen“ horen zeggen? Precies. Schrijf dus daadwerkelijke spreektaal op.
Houd het kort
Niemand zit te wachten op ellenlange verhandelingen. Een quote moet beknopt en krachtig zijn. Één zin is prima, of twee. Maar beperk je tot maximaal één paragraaf. Twijfel je of het citaat te lang is? Dan is dat waarschijnlijk zo.
Laat je quote niet ondersneeuwen
Vaak wordt geadviseerd de quote te plaatsen aan het einde van je persbericht. Dit is echter niet altijd de beste plek. Een persbericht hoort oprolbaar te zijn, en dus staat de belangrijkste informatie vooraan. Als jij met behulp van de adviezen in dit artikel een knallende quote hebt geschreven, verdient deze ook een mooie plek. Laat het citaat dus niet ondersneeuwen onderaan je tekst.
Bold, italic en brackets
Zorg dat je quote in het oog springt, het moet duidelijk zijn dat er iemand geciteerd wordt. Een goede manier hiervoor is de naam van de persoon vetgedrukt te maken, het citaat in cursief en tussen “aanhalingsteken”. Vermeld ook de functietitel van de geciteerde.
“Met deze adviezen ben je klaar om een sterk citaat te schrijven voor je volgende persbericht” aldus Erik Hulsbos, copywriter bij Smart.pr.