Een prettig gesprek met auteurs van De PR-factor: de Barros Barbosa en van der Linden
Carla de Barros Barbosa en Christine van der Linden brachten deze maand een nieuwe editie van hun boek uit: De PR-factor. In het boek delen ze de kennis en ervaring die ze hebben opgedaan als oprichters van Linden & Barbosa, het bureau aan de Keizersgracht dat is gespecialiseerd in communicatiestrategie, branding en PR. Het is een prachtig vormgegeven uitgave met een kraakhelder verhaal, overzichtelijke modellen en sprekende praktijkvoorbeelden. Complimenten. We spraken de auteurs over het boek dat sinds kort bij ons op de koffietafel prijkt.
Jullie hebben een model ontwikkeld om de PR-factor te toetsen van verhalen, nieuws en content. Wat is volgens jullie het belangrijkste verschil met andere PR-modellen en adviezen?
Veel van de bestaande adviezen gaan met name over het verkrijgen van media-aandacht. Een evenement, persbericht of stunt is dan een middel dat wordt genoemd om het ‘nieuws’ te halen. PR gaat verder dan alleen communicatie met pers. Het kan strategisch worden ingezet om een bedrijfspositie te versterken. In ons boek De PR-factor tonen we hoe je dat kunt doen: hoe je een sterk(er) merk bouwt, een scherpe boodschap formuleert om doelgroepen te bereiken én hoe je media-aandacht kunt genereren.
PR is dus meer dan alleen persberichten sturen naar de media. Welk deel van PR vinden jullie momenteel het meest onderbelicht?
PR is communicatie met álle stakeholders. Van klant tot medewerker, van leverancier tot pers. Niet door één keer iets te roepen, maar door voortdurend en vooral consistent een verhaal te blijven vertellen. Een verhaal dat is opgebouwd uit de pijlers van je merk. Dat is het startpunt. Een duidelijke omschrijving waar je als merk voor staat.
Op het moment dat je als persoon, product, dienst of bedrijf in de openbaarheid bent, wordt er een mening over je gevormd. Je komt op een bepaalde manier over, je hebt een imago, een reputatie, men vindt iets van je. En als je daar zelf proactief de regie over kan hebben, is dat mooi. Je kunt dat uiteraard doen door goede producten en diensten te leveren en te luisteren naar je afnemers, maar ook door helder te communiceren over wie je bent en wat je doet – en de medewerkers daarin mee te nemen. Door steeds helder te communiceren over wie je bent en waar je voor staat, bouw je aan een sterk merk. Dat is waar PR aan kan bijdragen.
Jullie geven een aantal handige modellen waar organisaties zelf mee aan de slag kunnen: Het Merkpaspoort, het corporate message house en natuurlijk jullie eigen model De PR-factor. Is het jullie bedoeling dat bedrijven met dit boek hun PR van a tot z zelf kunnen doen? Of zou je adviseren om toch professionele hulp in te schakelen?
Zie het als sport: je kunt het zelf doen en tóch vinden heel veel mensen het belangrijk om een professional te vragen het maximale uit ze te halen, ze in topconditie te brengen én om blessures te voorkomen.
De PR-factor is een soort 'GPS' dat jouw organisatie langs modellen navigeert waarmee je kunt bepalen wat bij je past en wat niet, welke boodschappen je formuleert en welke content relevant is voor jouw doelgroepen. Juist in een tijd waarin de communicatie toeneemt en maatschappelijke ontwikkelingen in hoog tempo voorbijkomen is het belangrijk om als merk consistent en helder te communiceren. Daarnaast heeft elke persoon of merk eigen kanalen ter beschikking om aan zijn reputatie te bouwen. Met dit boek krijgt je duidelijk inzicht in hoe het werkt en hoe je het succesvol kunt inzetten. Zelfstandig of met hulp van een professional.
In jullie boek wordt het creëren van content uitgelicht als een belangrijk middel in een PR-strategie. Veel mensen zien content als iets voor de afdeling marketing, mede door de populaire term ‘content marketing’. Wat vinden jullie daarvan?
Door het vertellen van interessante merkverhalen kun je de bedrijfsreputatie versterken. Het is belangrijk regie te houden over jouw boodschappen – dit is ‘afdeling overstijgend’. Het corporate message house is daarbij een handig hulpmiddel. Daarin leg je de belangrijkste boodschappen vast en de onderbouwing ervan. Input die je kunt gebruiken in de verhalen of content die je gaat verspreiden. Het optimale resultaat bereik je wanneer de disciplines marketing, communicatie, content en PR met dezelfde doelen zijn opgelijnd.
“Het meest waardevol vinden lezers dat we de theorie hebben getoetst bij journalisten, trendwachters, CEO’s en influencers.”
Een mooie tip in het boek is om journalisten in te zetten om te helpen interne verhalen in de organisatie boven tafel te halen. Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk? En hebben jullie een voorbeeld?
Het stellen van de juiste vragen vergt kennis van interviewtechnieken, je zult dus als journalist moeten denken. Dat is een taak die je wat ons betreft dan ook aan de specialist moet overlaten.
Wij vragen bijvoorbeeld aan een freelancejournalist om een dag achter de schermen van het bedrijf mee te lopen. Er worden dan ontmoetingen georganiseerd met medewerkers van verschillende afdelingen. Zij vertellen vanuit hun vak over innovatie, successen, nieuwe diensten, de bedrijfsvoering, duurzaamheid en de broodjes in de kantine. Vanzelf komen de mooie verhalen boven. Zo past edutech-bedrijf Blink, design thinking toe bij de ontwikkeling van nieuwe lesmethoden, waarbij docenten, ouders en leerlingen een belangrijke rol spelen. Dat wordt dan dé PR-insteek!
Op welk deel van jullie boek krijgen jullie de meeste reacties?
De reacties op het boek in zijn geheel zijn zeer positief. Het leest makkelijk en er staan aansprekende voorbeelden in. Het meest waardevol vinden lezers dat we de theorie hebben getoetst bij journalisten, trendwachters, CEO’s en influencers.
Dit blog wordt vooral gelezen door mensen uit het communicatievak. Hebben jullie nog tips voor artikelen, boeken of blogposts voor vakgenoten?
PowerBrands 2.0 van Marc Oosterhout. In zijn boek beschrijft hij de 12 wetten van het nieuwe merkdenken.
Mooie tip! Bedankt voor het leuke gesprek. We wensen jullie veel succes met de verspreiding van jullie heldere visie. Het boek gaat hier op de werkvloer in ieder geval van hand tot hand.